top of page

Waarom de zon ons zo gelukkig maakt

Yes! De zon is er weer!

Wat hebben we daar toch naar uitgekeken na die lange natte winter...

De zon maakt ons gelukkiger, positiever en gezonder. Ja, we worden er niet voor niks zo blij van :)


Maar hoe komt dat nu eigenlijk dat die zon er voor zorgt dat de wereld er anders uit ziet? Dat je 's morgens je dag anders start en een stuk blijer je dag door komt?


1.Door de zon maak je vitamine D aan

Iedereen weet wel dat je door de zon vitamine D aan maakt. We zeggen vaak: 'Even wat vitamine D op doen' als we lekker in het zonnetje gaan zitten. Helaas kunnen we niet voldoende vitamine D uit voeding halen, dus de zon is ook onze enige bron om vitamine D op te doen.

Vitamine D kan alleen opgenomen worden door directe blootstelling aan de zon, maar door dagelijks een kwartier tot een half uurtje met je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn maakt je lichaam al voldoende vitamine D aan. Helaas werkt dit alleen in het voorjaar, zomer en najaar. In de winter staat de zon hiervoor te laag in Nederland.

Vitamine D is belangrijk voor onze gemoedstoestand. Bij te weinig vitamine D kunnen we ons vermoeid, neerslachtig en lusteloos voelen.


2. Door de zon maken we gelukshormonen aan

Zonlicht stimuleert de aanmaak van endorfine, dopamine en serotonine. Deze hormonen zorgen voor een blijer gevoel, vandaar dat ze de ook wel de happy hormonen worden genoemd.

In combinatie met vitamine D maakt de zon ons vrolijk en energiek.

Lekker genieten van het zonnetje dus!


3. Door de zon slaap je beter

Als de zon schijnt zijn we vaker buiten en dit heeft invloed op onze slaap. Blootstelling aan daglicht, vooral in de ochtend, zorgt er niet alleen voor dat we sneller in slaap vallen, het heeft ook invloed op hoe diep we slapen. Mensen die in de ochtend veel daglicht opdoen, slapen 's nachts dieper en dit zorgt er weer voor dat je meer uitgerust wakker wordt. Nog meer reden voor een fijne ochtendwandeling in de zon.


4. Door de zon zijn onze gedachten positiever

Door de zon voelen we ons vrijer, krachtiger en positiever. We stralen het zonlicht zelf uit. Ons eigen stralen heeft invloed op onze omgeving, want de positiviteit die we uitstralen, krijgen we ook terug.

Door onze positieve omgeving voelen we ons optimistischer en daar word je toch blij van?!

Onderzoek toont aan dat we meer positieve woorden gebruiken op social media als de zon schijnt, merk je dit bij jezelf?


Het is wel duidelijk dat de zon veel goeds brengt, de hele dag in de zon dan maar?


Bedenk dat je je huid goed moet beschermen als je langdurig blootgesteld wordt aan de zon. De zon kan huidkanker veroorzaken en zorgt ervoor dat de elasticiteit van je huid afneemt, waardoor je sneller rimpels krijgt. Goed smeren dus en dan brengt de zon vooral heel veel positiefs voor ons!


Geniet er van!Comments


kaylee-brayne-P2twuTki024-unsplash.jpg

Voel je de druk? Verlang je naar rust?

Laat samen met mij de last van je schouders vallen, herstel emotioneel evenwicht en omarm een leven vol rust en vervulling. Klik hier om te ontdekken hoe mijn NEI therapie jouw reis kan transformeren.

bottom of page