top of page

Joepie, vakantie!!

Hoewel het woord vakantie altijd fijn klinkt, is dit in het echt helaas niet altijd het geval. De kinderen zijn vrij, niet alles hoeft op uur en tijd, maar... je hebt niet zoveel vakantiedagen als de kinderen. Dus, in de praktijk is het vaak een hele klus om de vakanties voor de kinderen op vakantie te laten lijken. Dagjes weg, logeren, laat naar bed... Alles uit de kast om het voor de kinderen leuk te laten zijn. Maar is dit nodig?


Hier in het zuiden is carnaval net achter de rug, dus deze vakantie was grotendeels gevuld met hossen en springen. Maar daarna? "Mam, gaan we nog iets leuks doen in de vakantie?"

"Euh, we kijken wel even, wat zou je willen doen?" is mijn standaard antwoord. Ik ben er namelijk inmiddels wel achter dat dingen van tevoren beloven een no-go is. Er kan altijd iets tussen komen en dan kun je dus niet meer terug want... beloofd is beloofd.


Op de vraag of ze zelf een idee hebben, komt eigenlijk altijd hetzelfde antwoord. "Nee, ik weet het eigenlijk niet, gewoon...lekker chillen" En dat is precies het antwoord waar ik dan over na denk.

Maak je kinderen wel blij met een vakantie vol dagjes weg, logeren en alles uit de kast? Zijn ze niet gewoon blij met even niet van alles hoeven, lekker in hun pyjama spelen, op de bank hangen en niet de hele dag horen wat ze moeten doen op uur en tijd? Ik denk van wel eigenlijk.

Tuurlijk, je maakt kinderen echt wel blij met een dagje weg, maar dat hoeft niet vaak te zijn. Ik denk juist dat kinderen het heel fijn vinden om in hun eigen veilige omgeving te "chillen", te niksen. En dat betekent dus dat je als ouders niet van alles uit de kast hoeft te zoeken, waardoor je zelf ook veel "chiller" bent. En het voordeel is... dit kan ook bij oma en opa (of waar dan ook) als jullie moeten werken.


Kinderen worden vooral heel blij van oprechte aandacht is mijn ervaring. Dus neem dit mee in je planning voor de vakantie. Wanneer hoef ik niet te werken? Wanneer heb ik echt tijd om aandacht aan mijn kind (eren) te besteden? Ga lekker samen de keuken in, bouw iets van lego, kijk samen een leuke film of doe samen een spel op de spelcomputer, je zal versteld staan van de enthousiaste reactie hierop!

En tuurlijk, je hebt hier niet altijd tijd voor, dat snap ik. Maar als je kind een paar uurtjes oprechte aandacht heeft gehad, kan hij hierna zichzelf weer even vermaken. Dus maak hierin vooral een planning die voor jou werkt en dus voor rust zorgt.

Een dagje weg kan altijd nog, rust en opladen in de vakantie is voor iedereen fijn, dus ook voor je kind(eren).

Bedenk dit als je jezelf in allerlei bochten aan het wringen bent om je kind een leuke vakantie te bezorgen. Less is more en communicatie en aandacht is alles!


Fijne voorjaarsvakantie!
Comments


kaylee-brayne-P2twuTki024-unsplash.jpg

Voel je de druk? Verlang je naar rust?

Laat samen met mij de last van je schouders vallen, herstel emotioneel evenwicht en omarm een leven vol rust en vervulling. Klik hier om te ontdekken hoe mijn NEI therapie jouw reis kan transformeren.

bottom of page