top of page

Alle ballen in de lucht houden? Kan dat eigenlijk wel?

Je kent het wel. Andere moeders zien er op en top verzorgd uit, hebben huizen om door een ringetje te halen en hun kinderen lopen altijd prima in de pas. Zij zijn op alle feestjes van de partij en verzinnen de meest originele dingen wat betreft traktaties voor de kinderen. Zouden zij nooit moe zijn? Sterker nog, ze lijken nog tijd over te hebben om op school te helpen bij elke aanvraag die er komt.


Hoe doen ze dit?? Je vraagt je af wat jij fout doet. Want, kan dat eigenlijk wel, alle ballen in de lucht houden?


Laten we voorop stellen dat de buitenwereld er vaak anders uit ziet dan hij daadwerkelijk is. Je hebt het vast wel eens gezien: instagram vs reality. Alles kan er nog zo perfect uit zien, elk huisje heeft zijn kruisje. Dus die perfecte moeder, met dat perfect opgeruimde huis heeft ook haar struggles en onzekerheden, maar dat zie je niet aan de buitenkant.

Blijf dus vooral bij jezelf is mijn allereerste advies. Het gras is niet groener bij de buren, geloof mij maar.


Hier nog een paar tips om het voor jezelf wat makkelijker te maken om de ballen hoog te houden:


Stop met vergelijken!

Jij bent jij en hebt jouw eigen talenten! Je kunt jezelf simpelweg niet vergelijken met anderen.

Die vrouw met dat perfecte huis is waarschijnlijk heel goed in organiseren en hier ligt misschien niet jouw grootste talent. Jij kan wellicht een super middag voor de kinderen organiseren omdat je heel creatief bent in spelletjes bedenken. Ieder zijn ding.

En weet je, die vrouw met dat perfecte huis zou misschien ook wel eens willen dat ze de lat voor zichzelf wat lager kon leggen, zodat haar huis minder perfect hoefde te zijn. Of zij krijgt misschien wel de kriebels als ze een kinderfeestje moet organiseren voor haar dochter met 10 kinderen.

Laat het kijken naar anderen dus vooral los en kijk vooral naar jezelf en jouw eigen situatie, dit is namelijk het enige wat telt.


Accepteer dat je niet perfect bent

Niemand is perfect, dus jij ook niet.

Accepteer dat en omarm jezelf, met alles wat daarbij hoort.

Je kunt simpelweg niet alles voor de volle 100 procent doen en altijd aan staan. Daar is ons lichaam én brein niet voor gemaakt

Laat de moeder die het leuk vindt om met kinderen bezig te zijn, helpen bij de knutselmiddag en laat de moeder die niet werkt haar huis spik en span hebben. De hapjes voor het kerstdiner maakt de moeder die het leuk vindt om uren in de keuken te staan en jij biedt jouw hulp aan waar mogelijk. Het is wat het is.

Kijk vooral naar jouw situatie en naar jouw mogelijkheden hierin en laat perfectie los. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf voorbij loopt.


Kies jouw eigen prioriteit

Het is jouw leven, dus jij mag kiezen wat je belangrijk vindt en waar jij de prioriteit legt. Jij kiest welke bal jij hoog wil houden.

Wil jij full time werken? Doen! Wil jij er elke dag hip en trendy uit zien en wil je dit ook voor je kinderen? Doen!

De mening van anderen zal er altijd zijn, maar dit is hun stuk. Je doet het toch nooit voor iedereen goed.

Eigenlijk is er geen goed of fout, alleen jouw prioriteit doet er toe.


Vraag hulp en besteed uit

Jouw energie is kostbaar dus die wil je niet verspillen aan dingen die je toch niet kunt of wilt. Toch?

Dus houd je niet van boodschappen doen? Misschien vindt je partner het niet erg, of laat ze thuis bezorgen.

Krijg je de kriebels van knutselen met je kinderen? Breng ze naar een vriendin, of misschien vinden opa en oma dit wel heel leuk.

Probeer vooral te zoeken naar oplossingen en accepteer dat je niet overal energie voor hebt. Je kunt simpelweg niet alles zelf, dus... vraag hulp en besteed uit waar mogelijk. Je zal zien dat dit rust en ruimte geeft!


Kies vaker voor jezelf

Het lijkt zo simpel, maar toch doen we het veel te weinig: nee zeggen.

Stel je grenzen en zeg vaker nee. Want: "Nee zeggen, is ja zeggen tegen jezelf". Je kunt niet overal bij zijn en tijd voor vrij maken. Er zit maar 24 uur in een dag en je hebt maar 2 handen. Als je dit niet gewend bent is dit lastig, maar...oefening baart kunst.

Doe aan zelfzorg en plan wat vaker een moment voor je zelf. Pak een boek, ga wandelen, ga lunchen met een vriendin. Je zult zien dat dit energie geeft en daar heeft jouw omgeving ook plezier van.

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, tijd om op te laden. Het brengt je in het hier en nu en dat brengt rust.

Kies dus vaker een moment voor jezelf en laat de dingen los die niet van jou (hoeven te ) zijn.


Wees flexibel en laat je planning wat vaker los

Beweeg mee met je omgeving en laat je planning soms los. Met een kind naar de supermarkt gaan wat eigenlijk ziek is, schiet niet op. Een bezoek aan een vriendin die je nodig heeft, terwijl je eigenlijk je badkamer wilde poetsen. Soms is afwijken van je planning nodig. En hier hoef je je dan ook niet schuldig over te voelen. Sterker nog, soms afwijken juist beter! Want met een ziek kind naar de supermarkt kost veel meer energie en een vriendin een luisterend oor bieden is toch ook fijner dan poetsen?

Dus ook hier is het een kwestie van de perfectie los laten. Genieten is uiteindelijk fijner dan moeten, tijd is kostbaar en komt niet meer terug!
Hoe houden jullie alle ballen in de lucht? Wellicht helpen jullie tips anderen!


Comments


kaylee-brayne-P2twuTki024-unsplash.jpg

Voel je de druk? Verlang je naar rust?

Laat samen met mij de last van je schouders vallen, herstel emotioneel evenwicht en omarm een leven vol rust en vervulling. Klik hier om te ontdekken hoe mijn NEI therapie jouw reis kan transformeren.

bottom of page